Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balaton-felvidék képes leírás - Vár, várak.tlap.hu
részletek »

Balaton-felvidék - Vár, várak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: var.tlap.hu » Balaton-felvidék
Keresés
Találatok száma - 5 db
Cölöpvár

Cölöpvár

A Fácános-erődben találjuk a Gulio Turco olasz származású császári hadmérnök tervei szerint épült egykori cölöpvár nyomait, a sáncok, vizesárkok maradványait. A fennmaradt rajzok szerint a bejárat a mai Szent István utca felől volt. A külső árkon át felvonóhídon lehetett eljutni a külső várudvarba, innen szintén egy hasonló hídon a belső várba. Itt széles falú épületek, kőből készült erődítések és egy figyelőtorony állt.

Csillagvár (geocaching)

Csillagvár (geocaching)

A magyar geocaching központja, geoládák koodinátái, leírások, fényképek, letöltés, fórum. Balatonszentgyörgy külterületén áll a Csillagvár néven ismert építmény, mely nevét négyágú csillag alaprajzáról kapta. Az 1800-as évek elején a Festeticsek jágerházaként épült, jelenleg az épület történetétől teljesen független, végvári életet idéző kiállítás látható benne. Kellemes, ám mostanra már kissé kommersz családi kirándulóhely büfével, játszótérrel; gyerekekkel ideális. Mellette áll az ország egyik legjelentősebb modern téglagyára a hatalmas bányagödörrel, melyből a magyar téglaházak komoly hányada felépült. Mára teljesen leromlott állapotban van az egy-két évtizede még működő, és ipartörténeti emléknek sem utolsó körkemencés régi téglagyár.

Csobáncvár

Csobáncvár

A vár történetének legfényesebb napja 1707. Február 25-én jött el, amikor az Erdélyből Jean-Louis Rabatin császári tábornagy vezetése alatt a Balaton-felvidéken át Ausztria felé visszavonuló haderő mintegy ezerfős osztaga sikertelen ostromot intézett Csobánc ellen. A várban Szász Márton kuruc vice hadnagy harminc gyalogos puskás hajdúja, ugyanennyi bemenekült fegyveres nemesember, asszonyaik és lányaik alkották a védősereget. Az osztrák, német, dán, szerb és labanc-magyar ostromlók mintegy négyszáz főt vesztettek, köztük 52 tisztet és az osztagot vezénylő Kreutz ezredest. A hős védők gróf Bercsényi Miklóstól nyertek dicsérő elismerést. A kuruc hadiszerencse multával 1709-ben a vár ismét császári kézre került s rövidesen bekövetkezett robbantásokkal történő lerombolása. Az évszázados tetszhalott állapotból Kisfaludy Sándor irodalmi, Rómer Flóris és Thaly Kálmán történeti-régészeti munkássága hívta ismét életre. Hírnevét Jókai, Eötvös Károly, Békefi Remig, Sági János és még sokan mások öregbítették. 1953-ban régészeti ásatások és állagmegóvási munkálatok indultak a várban, 1957 óta pedig domborműves emléktábla őrzi a kuruc várvédők emlékét a lakótorony falán. Napjainkra azonban siralmas állapotra jutott és megmentése sürgős tennivalókat kíván.

Devecseri várkastély

Devecseri várkastély

Devecser főterének dísze a műemléki védelem alatt álló Esterházy-kastély. Az épület a barokk és eklektikus építészet stílusjegyeit viseli magán. Az első építkezést a jelenlegi kastély helyén a Devecseri Csóron András 1532-39 között végeztette el, a régi udvarházból várkastélyt emeltetett. Ebben az időben készült a megnagyobbított épületet körülzáró erődfal is. Ez a végvár az 1630-as évek elején az Esterházyak kezére került. Két jelentős építkezés alakította át a kastélyt: 1790-ben Esterházy Károly egri püspök a főépületet, a barokk kaput és a melléképületeket, 1890-ben pedig Esterházy Ferenc az egész kastélyt építtette át. 1945-ig használták, utolsó tulajdonosa Esterházy Tamás gróf volt.

Nagyvázsony

Nagyvázsony

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található Nagyvázsony községe, melynek egyik domboldalában tör az égbolt felé a középkori vár lakótornya. Építtetője a környéket uraló Vezsenyi nemesi família volt, akik Zádorvár perben való elvesztése után, a XV. század közepén emeltették a várat. Ebben az időszakban viszonylag békés vidéknek számított, ezért elsősorban középnemesi rezidencia, mint erős védőművekkel rendelkező épület volt. Miután 1472-ben férfiágon kihalt a család, Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak adományozta. Ekkoriban alakították ki a négy kisebb toronnyal védelmezett várat, amelynek belső udvarát emeletes palotaszárny övezte, sarkában várkápolnával, míg a bejárata elé az ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédőművet (barbakánt) emeltek.

Tuti menü